Dziesmu svētki

Man vakar parādījās apziņa, ka mans pilsoņa pienākums tomēr ir redzēt kko no Dziesmu svētkiem. Pēc futbola mēģināju skatīties deju svētkus. Nu, vobšem, 3reizes aizmigu - pēc futbola ekšena nekāda. Kko vingro mūzikas pavadījumā. Nespratu arī kāpēc jādejo tieši pa nakti?
Šovakar mēģināšu vismaz noslēguma konci līdz galam noklausīties, jo valsts tam spečiāli rīt iedevusi brīvdienu. Kaut nu izdotos izciest!
Kādam ir līdzīgas sajūtas?

anis (2018-07-08 23:44)  1 4 Vispār tarakāni ir krieviem,citiem ir prusaki. Ļoti līdzīgi tiek saukti arī prūši...
vakara krēslā,prožektoru izgaismojumā,pavisam savādāks iespaids! Arī par tiešo uztveri tas pats.
Visur jau pabūt nevar-tad noder arī ieraksti. Tur var "izgriezt"arī redzēto. Tomēr pacilājošs brīdis-pat grīziņkalnieši,kas tiek visai jūtami iespaidoti,neburkšķ pārāk... Nu re arī Paula un Petera brīdis klāt...

C_hloe (2018-07-08 23:50)  1 2 ai, man patīk. :) viss patīk.
atnāca man te, uzgrieza skaļāk un skatos tagad :)

scheriff (2018-07-09 00:18)    8 Skaista diena, skaisti svētki! :-) Ja uz brīdi iemīl sklerozi un no atmiņas izdzēš Vājoņa špikera aizlaišanos un vēlējumu "Lai jums visiem labs laiks!", tad varu teikt, ka esmu atradis iedvesmu nākamajos dziesmu svētkos piedalīties, kā dalībnieks. Nemāku dziedāt, notis neatšķiru, koris nav. Sīkums - iemācīšos, iegaumēšu, atradīšu, pārējais viss ir rakstura jautājums. Vēl jāatrod, kur manam dzimtajam novadam atbilstošu tautas tērpu darina. Tad, nākamajos dziesmu svētkos varēšu pateikt vai atrasties šaipus notikumiem ir vērts.

leone (2018-07-09 00:20)  1 4 Man patika vakar noslēguma koncerts,patika braukšana mājās trolejbusā kopā ar dziedošiem jauniešiem,patika kopības sajūta gan koncertā,gan pēc tā.Un šodien labprāt skatos atkal-ar dejotājiem,autoru un diriģentu sveikšanu,ar asarām un smaidiem cilvēku sejās.

Skarlete (2018-07-09 01:48)    2 Kārtējā mācība, ka silti jāsaģērbjās...mazliet drebēju, bet vēlamo emociju noķēru, skudriņas bija, pa kādai asariņai arī! Paldies!

Letija (2018-07-09 03:09)    4 Fantastiska sajūta ir jau tā vien, ka nokļūsti tādu absolūti labvēlīgu, priecīgu un savstarpēji draudzīgu ļaužu masās. Grūti iedomāties, kur vēl varētu tik piepildītu svētku sajūtu gūt!

Pa TV- operatoru darbu dažreiz varētu vēlēties labāku, bet ir tomēr plusi arī -sejas, emocijas, tuvplāni.

Repertuārs nelikās garlaicīgs, netraucēja pat aukstums. Visiem milzīgs paldies par ieguldīto enerģiju, darbu, mīlestību!

Un pārejam pie futbola- labākais vēl priekšā!

Felde (2018-07-09 08:32)    2 Vairakkartigi ir laimejies piedalities sajos svetkos,es zinu,kaadas ir sajutas klaatiene,tapec-sis pacilajosais pasakums liekas emocionals ladinss ilgam laikam. Skaisti!

ieva03 (2018-07-09 11:59)    6 Patiesi skaisti svētki,un nav ko te zākāties.Ja esam latvieši domājam pozitīvi.Man ļoti patika mūsu kūltūras ministres uzruna,patiesa un no sirds(visu cieņu viņai),bet prezidenta runa kā vienmēr nu nekāda un ar lapiņām,ko bāž kabatā. Skaisti bija arī deju svētki. Torpēdiņ ,man tev jāpiekrīt,ka gribējās dzirdēt vairak Paula dziesmas,bet citādi viss ļoti labi organizēts un svētki brīnišķīgi. Tautieši,nu nebūsim tik rejoši paši pret sevi.Lai visiem jauka diena.

dziedataja (2018-07-09 12:20)    7 Katram savs - vienam māte, vienam meita, citam - smuka kleita! Bet viens nu ir skaidrs - cilvēku no dzīvnieka atšķir garīgās vērtības, kultūras izpratne. Un līdzīgi kā ar ēdienu - pirms saki fui, man negaršo - vispirms pamēģini - paklausies koncertu "dzīvajā", tad pamēģini procesu no iekšpuses - dziedāšana visiem tūkstošiem kopā uz lielās Mežaparka estrādes rada kolosālas, neaizmirstamas emocijas, neskatoties uz nogurdinošajiem mēģinājumiem un dažām sadzīves problēmām, kas rodas dzīvojot kopā tik lielām ļaužu masām. Pati esmu bijusi arī diriģente, tāpēc vienmēr noliecu galvu to cilvēku priekšā, kuri pēc grūtas darba dienas rod spēku doties uz ikdienas mēģinājumiem tā vietā, lai dīki zvilnētu uz dīvāna pie TV ekrāniem, blenžot kārtējā "lētajā" šovā vai seriālā. Nenoliedzu ne sportu, ne citus mākslas žanrus, bet kordziedāšanas tradīcija Latvijā ir unikāla - ar to ir sācies latviešu kā nācijas un Latvijas kā valsts kultūrvēsturiskais ceļš, un tā vēl joprojām ir tradīcija, kas vieno un "saved pie Daugavas krastiem" latviešus no visas pasaules!

adamsone (2018-07-09 12:32)  10 2 Noskatījos gan deju, gan dziesmu koncertu un nemaz necietu, vispārējās kārtības labad, lai būtu viedoklis, jo tā nav mana mūzika. Tautas dziesmu apdares pūtēju orķestra izpildījumā Esplanādē gan neizturēju, pārāk atgādināja laimīgo bērnību, kad padomju saule spīdēja kā traka....
No vienas puses - skaisti, no otras - titulnācija rīko sev svētkus, pamatīgi iegrābjot kasē, kur iegulda arī otra kopiena, kura svētkos nav ne saukta, ne aicināta. Sabiedrības integrācija iebrauc vēl dziļākā *** nekā bija līdz šim, kas manā skatījumā ir svarīgāk nekā dziedāt un dancot.

Klarine (2018-07-09 13:54)  1 5 Biju jau aizmirsusi, ko nozīmē tika daudz cilvēku! Vakardienas noslēguma koncerts ar sajūtu, ka publikā ir sapulcējusies puse Latvijas,bet otra puse dzied! Brīžiem gan dziedājām visi kopā ! Skaisti un kā teica mūsu prezidente Vaira - vareni! Skanēja un bija skaisti. Latvijas tautas cienīgi svētki - labi noorganizēti un atmiņā paliekoši!

Ilita (2018-07-09 14:10)    7 Reizēm rada izbrīnu, ka ir latvieši, kuri izsakās nievājoši par Dziesmu un Deju svētkiem. Ne visiem ir jādejo un jādzied, var arī neskatīties, ja tik ļoti neinteresē. Bet ir diezgan nesaprotami kaut ko teikt par līdzekļu izniekošanu. Cilvēki dzied koros, dejo kolektīvos, lietderīgi pavada savu brīvo laiku, lai pēc tam radītu šo vienreizējo prieku un pacilātību pārējai tautas daļai.
Tradīcija, kas izgājusi cauri gadu simtiem un ir kultūrvēsturisks mantojums, ar kuru tauta varētu vienīgi lepoties.

_Krasula_ (2018-07-09 14:43)    3 Hmm, pilsoņa pienākums...domāju, ka to tā nevajag uztvert. Ja patīk-skatās, klausās, varbūt pat piedalās; ja nē-var taču atrast citas interesējošas, vienojošas lietas.
Pati līdz šim nebiju šiem svētkiem pievērsusi īpašu uzmanību. Līdz 30 gadu vecumam 8 gadus dziedāju koros, arī vienā dāmu ansamblī. Sakarā ar dzīvesvietas maiņu 4 gadus dziedāju Bauskas novadā, tad 4-Smiltenē. Klejojumi noveda līdz Rīgai. Gribēju turpināt dziedāt un startēju uz vienu otru kamerkori, taču starp mūzikas skolas beidzējiem un/jeb labas muzikālās dzirdes īpašniekiem es ierindojos starp vājākajiem dziedātājiem. Nepaliku. Savā iedomībā tālāk startēju uz kādu Tautas kori. Teicu, ka dziedu tikai pēc dzirdes, bet ar notīm praktiski esmu uz "Jūs". Labi, paklausīsimies. Bez problēmām atkārtoju kādu vienkāršu gammu. Tad uz klavierēm noplinkšķināja 5-reiz garāku nošu savirknējumu. Apmulsu. Sastingu. Pat nemēģināju atkārtot. Sapratu, ka uzreiz nespēju, ko tādu atcerēties. Tad man teica-"kaut arī balss ir laba, bet diemžēl..."
Sameklēju vienkāršu jaukto korīti Vecrīgā. Pastāstīju diriģentam par savu pieredzi. "Nu", viņš teica, "jūs priekš mūsu kora esiet atradums." Neilgu laiku padziedāju. Neaizrāva, bija garlaicīgi-sapratu, ka šis koris nav atradums priekš manis. Nolēmu vairs nekad nedziedāt. Nekad, nekad, nekad.
Bet pirms gadiem 3 kāda impulsa vadīta atsāku dziedāšanu vienā sieviešu korī. Atraktīva diriģente, jauks dāmu kolektīvs.

anis (2018-07-09 14:50)    4 Oponējot adamsonei-titulnācija,kase... Bet netiek taču liegts ne vienam! Piedalās VISI! Tikai jāgrib,jādara...un nāk arī atbalsts! Un par integrāciju(kā nelatvietim)ir neglaimojošs viedoklis-
par gļēvu. Kas nav ar vietējajiem-visi ceļi vaļā... Vai nebūtu jauki indes pili pievaldīt?
Nerunāju par objektīvu kritiku,analīzi-domas var dalīties... Jauku svētku izskaņu visiem!

_Krasula_ (2018-07-09 15:11)  2 5 Jāa, ja neskaita skolēnu dziesmu un deju svētkus, šie bija mani pirmie Dziesmu svētki.
Kā?? Man bija interesanti mēģinājumos. Aizraujoši redzēt, dzirdēt kā pieredzējuši diriģenti ar lielo burtu mēģina savākt dziedošo masu, likt saplūst vienās skaņās.
Pacilātības sajūta, saviļņojums man personīgi radās ģenerālmēģinājumā ar skatītāju klātbūtni. Beidzot viss mēģinājumos darītais bija salipināts kopā un te nu bija rezultāts. Iepriekšējos Dziesmu svētkos no repertuāra bija izņemta dziesma "Manai dzimtenei" Kā neaktuāla. Un te nu tā atkal skan ar R.Paulu pie klavierēm...saviļņojoši. Un skatītāji, kuri ir gatavi pirkt biļetes uz ģenerālmēģinājumu. Mīļi.
Noslēguma koncerts mani neaizrāva. Varbūt tāpēc, ka 4.dienu pēc kārtas vairākas stundas pavadot uz kājām, kurpes šķita par mazām/gribējās nožņaugt tos koristus, kas koncerta beigu daļā sauca "atkārtot", "atkārtot"/. Varbūt tāpēc, ka pēc ģenerālmēģinājuma gulēt aizgāju 4 no rīta un fiziskā kondīcija bija tāda, kā jau bija. Varbūt tāpēc, ka nākošā dienā nebija pirmatklājuma sajūtas, tāda kā košļājamās gumijas atkārtota apzelēšana. Bet visiem tā nebija. Bija koristi, kuriem tā "īpašā sajūta"radās tieši noslēguma koncertā.
Vēl vakar domāju, ka laikam vairāk nepiedalīšos nevienos Dziesmu svētkos. Fiziskā slodze ir gana liela-priekš kam man to?? Šodien par to vairs neesmu pārliecināta. Jo pēcgarša tomēr ir.

adamsone (2018-07-09 21:47)  3 1 Lasīt jūs neiemācīsieties nekad. :(
Kur kāds rakstīja par līdzekļu izsķērdēšanu, es vismaz ne. Lai gan droši vien pasākums ar augstu ekonomiskumu neizcēlās, mums nekas nenotiek saimnieciski. Bet tas nav būtiski, izskatījās jau smuki un pacilājoši tiem, kuriem patīk tautiskais. Un kuriem patīk svinēt lielā ļaužu pūlī. Tautiskais man ir +/- vienaldzīgs, svinēt pūlī nepatīk un nesvinu arī.

anis (2018-07-09 22:19)    1 Nja,dažiem izdodas jebkuru domu izteikt aizskarošā veidā-pamatīgi iegrābjot kasē,ko pildījusi arī otra kopiena... Jau sadalījāt kopienās? Bet es jau neko... es kosmopolīts,man pie kājas ko jūs te darat?

aija_69 (2018-07-09 23:15)  1 2 Biju dalībniece. Protams, esot šajā kustībā iekšā gadiem ilgi, redzējums un sajūtas ir pavisam citas, kā koncerta apmeklētājam vai TV skatītājam. Mani jaukākie svētku brīži bija dejotāju-dalībnieku nakts ballīte līdz rīta gaismai Daugavas stadionā un Mežaparka noslēguma koncerta fināls ar sadziedāšanos līdz rītam. Manuprāt, mūsdienās Dziesmusvētki dod TO īpašo enerģiju un spēku, ko mums, latviešiem, ir iespēja paņemt no senču pūralādes. Manuprāt, procentuāli tā ir neliela Latvijas iedzīvotāju daļa, kam tas ir aktuāli, taču pozitīvo emociju un saliedētības līmenis svētkos ļoti augsts.

Tā enerģija un sajūtas, kas ir šajos svētkos, praktiski nav nododama caur TV ekrāniem vai datortekstu. Pēc būtības: ballīte tikai savējiem.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu