Vienīgais pakalpojums par velti

Kas vēl mūsu valstī palicis pieejams iedzīvotājiem par velti? Agrāk sliktajos padomju laikos gandrīz viss bija par velti - medicīna, izglītība, sabiedriskais transports un komunālie par simbolisku samaksu utt. Pēc manas saprašanas tagad -TIKAI bibliotēkas pakalpojumi, ka var ņemt uz mājām grāmatas un sēdēt uz vietas un lasīt avīzes? Un uzreiz saceļas jautājums - kādēļ tieši šī viena lieta palikusi bezmaksas? Vai tāpēc, lai cilvēki ietu un lasītu avīzēs, cik ļoti valdība par viņiem rūpējas un kādi viņji ir malači, respektīvi, valdošo reklāmas dēļ un lai zombētu iedzīvotājiem smadzenes?

inaralaima (2017-03-08 16:03)    2 Te es gribu iebilst --saruna ar ārstu nav par velti.Ir jāsamaksā noteiktā summa,jāizstāv rinda.Saruna ar privāti pieņemošu ķirurgu ir 15.eiro,5.eiro klāt,ja apskatīs slimo vietu,vēl 5.eiro.ja pieskarsies sāpošajai vietai.Es tikko biju,un nemeloju.

valmierietis333 (2017-03-08 16:38)      Nekas nav par brīvu ... pat siers peļu slazdā nav par brīvu ...

Kādam jātērē resursi un laiks , lai sieru pagatavotu un nogādātu veikalos , citam jādeldē zoles un resursi ,lai aizvilktos uz bodi un to iegādātos ...
Bet tad pieslēdzas mārketinga triki un tu nenopērc tikai sieru ,bet veselu grozu dažādu lietu , no kuriem daļa ledusskapī arī sapūs ...

valmierietis333 (2017-03-08 16:39)      Tām pašām bibliotēkām par elektrību un visu pārējo ar ir jāmaksā ...

kuks10 (2017-03-08 17:11)    3 katrā laikā savs prieciņš un bardags ko veikli ļautiņi izmanto,komunistu laikos bija haļavie darbi+par to vēl maksāja,varēji taisīt pilnas noliktavas ar brāķiem kā Daugavpils kurpes un sūda Vef radio,kas kasetes čakarēja..pašlaik tāds pseido feodālisms,kur biezie mazos drā.. kā grib.,piemēram Maxima un daudz citi piemēri,bet sēžot Jēkaba ielā vari d...un urbināt degunu un Tautai,kas ir 60-70%,, naivi´´,kas nerubī +vēlēšanās atkal ievēlēs tos pašus kropļus..DDD

neko (2017-03-08 18:20)    4 "Par brīvu" - tas ir ideālākais mārketinga modelis; kaut vai bezmaksas sabiedriskais transports. Tu strādā, kaut ko nopelni. Situācijā kad nav "par brīvu", tev var rasties stulbas idejas ietaupīt un uz darbu iet kājām. Tas protams ir ļoti nevēlami no pārdošanas viedokļa. Tāpēc tiek palielināts nodoklis , nauda no tevi paņemta jau laikus un tu maksā par brukšanu ar to "bezmaksas tramvaju" gribi to vai nē. Vārdu sakot shēma, kas garantē 100% sekmīgu pārdošanu visiem.

joens (2017-03-08 18:29)    2 Par SWE gan te daži ieskrējās. Vietējiem un pārējiem EEA pilsoņiem mācības augstskolā ir bezmaksas, tie publicētie skaitļi ir trešo valstu studentiem.

Dzīvošanas izmaksas Stokholmā un "laukos" atšķiras diezgan pamatīgi. Viņiem ārpus Stokholmas ir pat tradicionālas studentu pilsētas (Upsala, Lunda ...).

coldlands (2017-03-08 18:50)      Nu ja, macibas na haljavu, bet dzivot, grerbties, est, iret hatu, tas viss maksa pengaru, tad nu jauniesi nem kreditus, ko pecak, kad sak stradat, atmaksa.
Par stipendijam nezinu, neesmu interesejies, bet varu noskaidrot, intereses pec.

Dzhaz (2017-03-08 20:58)  3 4 Ja min padomju laiku medicīnu,formāli tā bija par velti,bet tā bija veltīga ārstēšanās! :D
.
Padomju laikos jau bija tā.
Cilvēks pieteicās rindā uz mašīnu(vai moskvičs,vai žigulis),pādevējs viņu piereģistrēja un teica,ka pēc desmit gadiem viņš saņems mašīnu.Pircējs jautā vai priekšpusdienā vai pēcpusdienā?Pārdevējs izbrīnīts jautā,vai tas ir tik svarīgi?Pircējs atbild,ka priekšpusdienā nāks santehniķis labot ... :D

Mazaa_naarinja (2017-03-08 21:49)    2 Šodien jau, diemžēl, grāmatas reti kurš vairs lasa pat par brīvu. Tas viens.
Un izglītību jau arī var bez maksas iegūt, ir taču valsts budžeta apmaksātas studijas arī.

reka55 (2017-03-08 21:58)    4 ........Aivars N tikai neirs par padomju laikiem!!!..tipisks piemērs ir alkaholiķis Rumpītis , viņa bērni, tobišs nomenklatūras pēcteči !!!!......skandināvijā skolas ir par brīvu (mani 3 bērni tur mācījās), vienīgais cik izmaksā sadzīve un vai to spējam pavilkt ar saviem ienākumiem !!!....Aivar N , ja kolektīva nodzeršanās skaitās kultūra, tad bija ļoti kulturāla sabiedrība un pasākumi !!!!.....

AivarsN (2017-03-08 22:33)  4 2 Toreiz pat vistālākajiem lauku iedzīvotājiem nebija problēmu apmeklēt kultūras pasākumus Rīgā. Jeb kurā uzņēmumā vai kolhozā bija kultorgs,kurš sagādāja biļetes,bet autobuss par velti aizveda. Katru nedēļu vienā,vai otrā mūsu kolhoza klubā notika kāds pasākums,vai vismaz diskotēka jauniešiem. Kolhozam pietika līdzekļu uzaicināt labākos republikas māksliniekus. Tagad pagasts knapi var uzturēt vienīgo kultūras namu,kur tikai pa svētkiem kādu lētu halturščiku muzikantu var noalgot. Jauniešiem nekas cits neatliek,kā tusēt vienam pie otra,sūcot kopčikus un kā zombētiem blenzt telefonos. Par kādu kultūru šodien vispār var runāt ārpus Rīgas,ja neskaita parastu dzeršanu? Reti kur vēl kāda pašdarbība saglabājusies.

coldlands (2017-03-08 22:58)    6 Es tos laikus atpakalj negribetu, pareizak sakot to sistemu, gari jastrocji kapec. Vienigais labums, ka tad nebij interneta, un cilveki biezak tikas dzivaja, omites vareja sedet uz solina un apspriest kaiminjus, bet tagad omuki sez interneta, un apspriez torpedi, ok bumbastiku.

reka55 (2017-03-08 22:58)  2 7 .......Aivar N, kā mūsu seņči saglabāju kultūru, bez partorgiem un kultorgiem.......man vecāki cilvēki stāstīja , ka kolhozu laikos kolhozniekiem pases nedeva,lai neaizmuktu uz pilsētu vai kur citur!!!....mana vecāmāte kolhozā pelnīja 4 kapeikas dienā un pensijā saņēma 16 rubļus, reizi gadā aizvest uz koncertu pilsētā skaitījās liela pateicība par vergu darbu!!!.....Aivariņ N , neesi bijušais kultorgs vai partorgs ????....jo vairāk raksti ,jo lielāka vēlēšanās uztaisīt tev trapenāciju( interesanti ,kas tavā paurītī iekšā)..…😈

av2 (2017-03-09 01:06)      pa lielam, gaiss ir par velti. Pagaidaam....UN arii, ja gribeesi kondicioneetu vasaraa, ziemaa siltu, arii maksaasi.Taa kaa atliek tikai peedeejais, lieelaa miilestiiba iekss oKuja :P :))

siikaa16 (2017-03-09 01:26)    9 Skolēniem pusdienas par velti.
Tiem, kam tajā laikā bija blati, tagad ar atmiņa slikta. 50tajos un 60tajos gados, skolas grāmatas pašiem bija jāpērk. Rindas vairs neatceras. Ja jau lēts transports, kādēļ zaķi brauca? Studenti nevarēja tikai ar stipendiju iztikt. Ja neesi grīdas berzis vai pa naktīm preču vagonus lādējis, tad paklusē.

Dzhaz (2017-03-09 02:11)    9 Te,palasoties komentus var secināt,ka dažs labs vēl nav atbrīvojies no kolhozņiku un komunaļņiku domāšanas!Galvenais tagad šitiem ir tā vaimanaloģija,ka lūk toreiz kolhoza kultorgs vai partorgs visu iebāza smadzenēs,vēl ar autobusu par brīvu izvizināja,gandrīz,kā brežņevu,bet tagad nekā,brīvajā Latvijā iespēra ar kāju pa pakaļu un pateica,tu tagad esi liels zēns un rūpējies pats par sevi!Un vienīgā vieta,kur šitie var vaimanāt par padomju jeb okupācijas režīmu ir internets,kuru starp citu ieviesa brīvajā Latvijā!

Jevpistinija (2017-03-09 08:10)    6 Baigi sūdīgos pāķos tas Aivars dzīvo! Nekā nav! Manos pāķos gan ir - kultūras nams ar vairāku paaudžu dejotājiem, koris, ansamblis, teātra izrādes notiek, kino rāda... Vēl arī citas lietas. Pensionāriem pašvaldība regulāri sponsorē autobusu ekskursijām vai braucieniem uz to pašu Rīgu... Tikai viena nelaime - nav kuļtorga, kas pasaka, ko tev vajag. Pašam jāizdomā. Divpirkstu pierītes nevar izdomāt un aiz bēdām nodzeras. Briesmīgi, jūtu līdzi nabaga apdalītajam Aivaram.

Jevpistinija (2017-03-09 08:14)    5 Torpēda, tev tak ap 100 gadiem, ko muldi par studējošā kredītu? Kas, pirms pensijas vēl apmeklēji pilna laika studijas? Neticu. Tavi skološanās gadi kareiz iekrita saulainajā komūnistu laikmetā, varēji študierēt maksismu-ļeņiņismu pie piena upes ķīseļa krastos. Par velti. Un vēl 47 rubļi stīpa, ja labi iezaurēji.

AivarsN (2017-03-09 10:08)  9 1 Kāpēc jūs salīdziniet pēckara gadus ar šodienu? Toreiz vēl naudas kurss nebija mainīts. 80-jos dzīves līmenis vidēji bija daudz augstāks kā tagad. Šodien patiešām ļautiņiem smadzenes skalo. Toreiz bija cenzūra,lai pornogrāfija,pederastija,vardarbība un citi Rietumu kultūras jaukumi nepiesārņo cilvēku prātus. Cilvēki bija brīvāki kā jeb kad. Kafejnīcās stāstīja anekdotes par valdību. Kā eiforijā visi jūsmoja par jauko Rietumu dzīvi,saskatījušies kontrabandas video un žurnālus, tāpēc sagribēja neatkarību. Ja toreiz būtu zinājuši,ka tā ir vistīrākā propoganda un kas Latviju sagaida jau tuvākajā nākotnē,tad uz barikādēm būtu varējuši stāvēt tikai šī pasākuma rīkotāji un viņu līdzskrējēji. Tur jau tā nelaime,ka nebija nekādas sīkākas informācijas par kapitālisma īsto seju. Padomju cilvēks bija kā naivs,izlutināts bērns,kurš neko nezina par pārējo pasauli. Tā informācija,kuru pasniedza izglītības iestādēs un pat armijā,likās pārāk neticama,salīdzinot ar salkano Rietumu propogandu,lai gan ne tuvu netika stāstīts par visām kapitālisma ļaunuma izpausmēm. Pat salīdzināt nevar,kādu sviestu šodien skolēniem dzen galvā par briesmīgo sociālismu un kapitālisma gaišo nākotni,lai gan esam iekšā dziļā purvā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu