Jautājumi par grāmatām?

Jautājumi par grāmatām?1] Vai mēdzat lasīt e-grāmatas? Vai regulāri viņas lasāt?
2] Kādām grāmatām dodat priekšroku - elektroniskajām vai taustāmajām papīra formātā?
3] Kādiem grāmatu žanriem dodat priekšroku? [tur pasakas, romāni, dzeja, detektīvi, piedzīvojumu stāsti, šausmu stāsti, varbūt zinātniskā fantastika vai ezotērika utt...]
4] Pēc e-grāmatu lasīšanas acis nesāp/negurst, var garus gabalus lasīt?
Lasāt gadžetos[datori,planšetes...] vai speciālajos lasītājos?

siikaa16    1 Tikai taustāmas. Patīk sajūtas pāršķirot lapu. Labāk uztveru lasīto un labāk (vieglāk) darbojas iztēle. Detektīvi, pasakas un mīlas romāni(piem. E.Zolā "Dāmu paradīze", T. Hārdijs "Tesa no d´Erbervilu cilts" K. Makkalova "Dziedoņi ērkšķu krūmā".) Mūsdienu mīlas romāni ir paredzami nav interesanti.

incis1    2 Lasu tikai papīra grāmatas,e-grāmatas liekas par sarežģītu. Patīk fantastika,ceļojumi,vēsturiski romāni. Eju pa pāris nedēļām reizi uz bibliotēka,atstiepju čupiņu mājās un dodu vaļā.

Jason    1 E-grāmatas nelasu, man kaut kā patīk tas fiziskais kontakts ar grāmatu un grāmatas kopējais noformējums.
Runājot par žanriem, pēdējā laikā aizrauj pshiholoģiski trilleri. Labakais autors šajā sfērā, neapšaubāmi, ir Džons Marss. Tāpat nav ne vainas arī Kārenas Makmanusas un Samantas Dauningas darbiem.

Bazhix      Lasu e-grāmatas. Tam pat nopirku lietotu kindli :) Biežāk tomēr sanāk lasīt telefonā - tur var ātrāk tikt pie vēlamās lasāmvielas. Acu saudzēšanas nolūkos kindle iekabina telefonam vienā setā, bet tas slinkums! :)
Bet! Lasu arī papīra grāmatas. Fiziskās grāmatas latviski, reizēm, ir lētāk nekā e-grāmatas.
No satura - kaut ko vieglu. Pārsvarā detektīvus, bet arī fantastiku, psiholoģiskos trillerus utmldz :)

Dvinsky    1 Hmm, vai tad Račko erotiskos romānus neviena nelasa? :D

Bellatrixa    5 09:29 Kāpēc būtu jālasa draza?
Papīra. Pirmkārt, esmu atpakaļrāpulis un man arī patīk grāmatas šķirstīt. Otrkārt, ja darbs pie datora un daļa izklaides (kā filmas un seriāli) arī, nu galīgi negribas vēl arī lasīt tā.
Būtu pajautājis, kas ir mīļākie autori, tad aina savādāk izskatītos, bet tā - detektīvi un zinātniskā fantastika :))

Vaukskis    1 1) Nē!;
2) papīra formātā;
3) vēsturiskajiem romāniem, piedzīvojumu stāstiem u.c. prozai;
4) nav pieredzes. Neesmu mēģinājis, plānojis!

kolosali    1 Lasu papīra formātā. Mēģināju e-grāmatas, nu nepatīk... ja nav pieejama papīra formātā, mēdzu pamocīties. Patīk grāmatu smarža :)

Chris1986    2 Es lasu pamatā latviešu klasiku, tagad visu no Upīša izņēmu cauri. Mūsdienu latviešus no sērijas "Es esmu..". Bet dažreiz sagrēkoju arī ar ārzmeju klasiku - kādu Hamsunu vai Dikensu

neratni_stasti    2 Lasu dažādi - gan datorā (ja grāmata drukāti nav pieejama), gan papīra formātā. Izklaidei lasu detektīvus, sakarīgus vēsturiskos romānus, kuriem pamatīga laikmeta izpēte apakšā, kā arī populāri zinātnisku literatūru. Šobrīd lasu "Written in Bone: Hidden Stories in What We Leave Behind". Medicīnas antropoloģijas profesores grāmata par skeletu. Bauda lasīt!

av2    3 Nee, nee, un nee.
Hmm , graamata ir graamata, tu to turi rokaa, paarsskkir lapas utt. Ir savs feelings. Taapat, kaa muuzika uz LP (plateem). To nekad nenomainiis nekaadu superbaitu tehnologgijas.
Bet nu tehniskas lietas darbam, hobijiem, viss tak internetaa muusdienaas. Un ir ok.

homo_ursus      Bija pagrūti lasīt elektroniskajā formātā, uztvert domu, bet pamazām sāku pierast. Pluss, ka ātri var citātu saglabāt.
Ne vienmēr varu dabūt atbilstošo grāmatu papīra formātā, dažreiz žēl to naudiņu, tad grozos kā varu un pat nesmādēju audio grāmatas.
Neredzu īpašu jēgu iztērēt naudu grāmatai, it kā augsti novērtētu, skaļi izbazūnēto, bet beigās izrādās slimi murgi. Vismaz tāda pēcgarša palika pēc Larsa Keplera grāmatas. Vai nu tas vīrs ar sievu zem Keplera vārda slimi, vai tur to totāli slimu Eiropas sabiedrību atspoguļo, kas man vairs nav nekāds brīnums.

Paula6    6 Pamēģināju lasīt e-grāmatu, bet ļoti ātri atteicos un tā kā lasu ātri un daudz, tad negribu arī sabojāt acis, tās man vēl ir diezgan perfektas. Papīra formātā lasīt r pavisam cita lieta - var ātri atgriezties pie interesantās domas vai izteiciena, var apstāties un padomāt vai atzīmēt kādu labu izteicienu, vārdu. Aizraujos ar grāmatām par vēsturi, personālijām, klasiku, zinātniskajiem atklājumiem, psiholoģijas, detektīviem, dzeju..mājās ir liela bibliotēka un tā pastāvīgi papildinās. No A līdz Z vienmēr izlasu ikmēneša žurnālus "Ilustrētā pasaules vēsture" un "Ilustrētā zinātne" un citus žurnālus. Bet ir viena problēma - ja iesāku kādu grāmatu lasīt, tā jāizlasa līdz galam, pat ņemot palīgā nakti. Tagad sāku pārlasīt sen lasītās grāmatas un bieži ieraugi kādu citu domu, ko agrāk neievēroju. Tāpēc grāmatas papīra formāts ir daudz labāks.

AgataKristi       foto Acis sāp no pārāk ilgas tupēšanas datōrā . Tas par tevi jautājuma autor.
Ja lasa e grāmatas arī no tā ,jo tāpat kā dators iedarbojas.
Es mīlu īstās grāmatas. Jūtu laimi pieejot pie pilna grāmatplaukta. Lasu tagad A.Kristi.
Tā padomājot tagad lasu maz - nav laika.Grāmata = kā atpūta. Un pirms miega vakarā.
Foto. Acu rehabilitācija pēc ilgas lasīšanas.

Chris1986  2 4 Nu ja, tie, kas pērk grāmatas lasīšanai, man atgādina tos, kas nedzer krāna ūdeni, bet pērk par naudu veikalā. Tak sen jau ir izdomātas bibliotēkas, kas starp citu ir vienīgais pakalpojums kapitālismā, kas vēl ir palicis par velti!!!! Kāpēc šis vienīgais ir par velti, to es vēl neesmu sapratis. Jo viss pārējais, kas kādreiz bija par velti - izglītība, ārstniecība utt. - tagad ir ir par bargu maksu

Bellatrixa    4 Aizeju uz bibliotēku, paņemu un izlasu, ja patīk, nopērku. Skopums dvēseli nespiež :))

Kilgors_Trauts      Kontakts ar grāmatu, kā jau te teica, ir laba lieta. Bet e-lasītāju gultā ir vieglāk ilgstoši noturēt :D
Kā arī ar gadiem arvien būtiskāka e-grāmatu priekšrocība ir tā, ka var uzlikt lielākus burtus. :)

Kilgors_Trauts      Ā, un pie tam e-formātā grāmatas ir vieglāk nofenderēt. :D

Dvinsky      @Kilgors_Trauts - 100% taisnība. Bet... es nezinu kā citās valstīs, bet pie mums tie e-lasītāji nekad nav bijuši populāri un pēdējo 10 gadu laikā to popularitāte ir vēl krietni nokritusies. Ko arī parāda šī aptauja. Patiesībā ir grūti to izskaidrot. Viena lieta varētu būt konservatīvisms, otra lieta, ka e-lasāmvielu latviešu valodā nemaz nav tik viegli atrast. Angliski gan var daudz ko sameklēt par brīvu.

Letija  1 1 Izlasīju kādā komentārā, ka patīk just grāmatas smaržu. Man arī patīk, un tā ir atbilde par bibliotēkām - tur grāmatas neņemu jau kopš studiju gadiem.
Nepatīk man caur daudzām citu svešu rokām gājušas grāmatas, tām vairs nav jaunas grāmatas smarža. Protams, varu iedot pazīstamam cilvēkam izlasīt grāmatu, bet... ja lasāt ne savu grāmatu, tad pievērsiet uzmanību, lai tā tiktu atdota tik pat labā stāvoklī!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu